Skip to content

De beste koelkastindeling

Voor de thuiskok vormen verse producten de kern van een smakelijke en gezonde maaltijd. Niet elk product dient op dezelfde temperatuur te worden bewaard. Fruit op een koele plek met een hoge luchtvochtigheid en kaas op een droge plek. Vis iets kouder dan melk. Noem maar op. De koelkast indelen lijkt heel eenvoudig, maar de inrichting hiervan is zo ontworpen om producten zo lang én goed mogelijk houdbaar te houden. Daarnaast kan het gebruik hiervan ook invloed hebben het energieverbruik. Bovendien maak je optimaal gebruik van de ruimte met een efficiënte indeling!

Verschillende koelcompartimenten
De koelkast is verdeeld in verschillende koelcompartimenten. Deze compartimenten verschillen per merk en type koelkast. Daarom spreken we in ‘delen’ van een koelkast, wat bij de ene koelkast bestaat uit één plank, bestaat bij de andere koelkast uit meerdere planken. Onderin de koelkast is de temperatuur meestal het laagst, maar bij koelkasten met een vriesvak bovenin de koelkast is de temperatuur op de bovenste plank het laagst. Daarnaast is het achterin de koelkast ook altijd koeler dan voorin. In onderstaande indeling gaan wij uit van de laagste temperatuur onderin de koelkast.

Bovenste deel
In het bovenste deel kun je het beste producten bewaren die een wat langere houdbaarheid hebben zoals voedsel in blik, brood, wijn en deegwaren.

Middelste deel
Het middelste deel is geschikt voor zuivel, kant-en-klaarmaaltijden, toetjes, frisdrank, bier en restjes van gekookt voedsel.

Onderste deel
In het onderste deel kunnen het beste vlees, vleeswaren en delicatessen worden bewaard.

De groentelade
Het spreekt voor zich, hierin kunnen er uiteraard de verse groenten en fruit worden bewaard. Houd hierbij wel rekening dat niet alle groenten en fruit geschikt zijn om in de koelkast te bewaren, dit kan namelijk ten koste gaan de smaak. Om snel bedervend voedsel zo lang mogelijk goed te houden kan dit het beste achterin de lade worden bewaard.

Bovenste en middelste deel van deur
Het bovenste gedeelte van deur leent zich het beste voor het bewaren van eieren, boter, kaas en sauzen. Wanneer je dit lager in de koelkast bewaart kunnen smeerbare producten te hard worden.

Onderste deel van de deur
Bewaar hier onder andere flessen frisdrank, pakken zuivel en sap, blikjes en flesjes.

Fast freeze en Fast cool

Een aantal koelkasten en vriezers van ATAG zijn voorzien van Fast freeze en Fast cool. Hierdoor wordt de temperatuur van een grote hoeveelheid niet gekoelde producten, snel teruggebracht. Dit verlengt de houdbaarheid en verbetert de versheid. Bovendien krijgen producten die reeds in koeling zitten niet de kans om op te warmen.

Durafresh

Met het DuraFresh koelsysteem van ATAG zorgen we dat de kwaliteit van versproducten beter bewaard blijft. Zo blijven de vitamines en mineralen langer behouden, evenals de smaak en structuur. Dit komt de houdbaarheid en versheid van producten ten goede. Het systeem bestaat uit meerdere nulgradenzones met Climatfresh boxen waar de luchtvochtigheid instelbaar is.
• Lage luchtvochtigheid voor kaas en vleeswaren
• Hogere luchtvochtigheid voor groenten en fruit, zodat ze beschermd worden tegen uitdroging.

Tips

– De aanbevolen temperatuur voor de koelkast is 4 graden

– Niet alle groenten en fruit zijn geschikt om in de koelkast te bewaren. Bewaar courgettes, tomaten, aubergines, komkommers, paprika’s, aardappelen, bananen, ananas, papaja en citrusvruchten niet in de koelkast.

– Laat restjes (verwarmd) eten eerst goed afkoelen. Het plaatsen van nog warm eten in de koelkast zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor is de kans op bacteriën groter en gaat het ten koste van de kwaliteit van andere producten.

– Plaats rauwe producten niet naast restjes eten om kruisbesmetting te voorkomen.

 

Bekijk hier het FILMPJE van onze nieuwste ATAG koelkast.

Maak een afspraak voor een geheel vrijblijvend gesprek!
0543 512 410  info@destruker.nl

De Struker groene balk

KvK-nr: 76042383
BTW-nr: NL 8604 86 849 B01

Vestiging Winterswijk

Technopark 18
7102 JM  Winterswijk
E: info@destruker.nl
T: 0543512410

Openingstijden:

Maandag 12:00-18:00 uur
Dinsdag t/m vrijdag: 09:30-18:00 uur
na 18:00 uur op afspraak
Zaterdag: 10:00-16:00 uur

Vestiging Aalten

Kerkstraat 1
7121 DN  Aalten
E: info@destruker.nl
T: 0543512410

Openingstijden:

Maandag gesloten
Dinsdag t/m vrijdag: 09:30-18:00 uur
na 18:00 uur op afspraak
Zaterdag: 10:00-16:00 uur

Volg ons!

Back To Top