Leg jij fruit na aankoop altijd in de fruitschaal op tafel? Of eindigen groente en fruit na het boodschappen doen juist altijd in de koelkast? Veel mensen weten niet dat het per groenten- en fruitsoort verschilt waar je deze het beste kunt bewaren. Om snelle bederving en dus onnodige voedselverspilling tegen te gaan, vertellen wij je graag welke groenten- en fruitsoorten je het beste in de koelkast kunt bewaren en welke je er beter uit kunt laten.

VOORKOM SNELLE RIJPING EN SMAAKVERLIES

Nadat groente en fruit zijn geoogst, gebruiken ze nog steeds zuurstof uit de lucht. Door ze na het oogsten koel te bewaren, wordt dit proces vertraagd en wordt bederving tegengehouden. Hierdoor gaat er tevens minder vocht verloren, waardoor ze minder snel uitdrogen. Echter, niet alle groente en fruit kunnen goed tegen een lage temperatuur. Tomaten, paprika’s en aubergines bijvoorbeeld, kunnen het beste bij ongeveer 12 graden bewaard worden om smaakverlies te voorkomen.

GROENTE EN FRUIT BUITEN DE KOELKAST

Aardappelen, komkommers, avocado’s, mango’s, bananen en citroenen zijn andere voorbeelden van groente en fruit die je beter buiten de koelkast kunt bewaren. De kwaliteit van deze soorten loopt namelijk snel terug wanneer ze bij lage temperatuur worden bewaard. Rijpe avocado’s en mango’s kunnen wel de koelkast bewaard worden. Op deze manier voorkom je dat deze snel overrijp worden.

KOEL BEWAREN

Bladgroenten en koolsoorten kunnen het beste wel in de koelkast bewaard worden. Dit geldt tevens voor prei en bleekselderij. Diverse fruitsoorten, zoals appels, druiven, kiwi’s, peren, aardbeien en sinaasappels, bewaar je tevens het beste koel in de koelkast.

Koop je voorgesneden groente of fruit? Bewaar deze dan altijd in de koelkast. Dit is niet altijd even goed voor de smaak, maar houdt wel de groei van micro-organismen (schimmels en bacteriën) tegen.

GEVOELIG VOOR ETHYLEEN

Weet je welke groente en fruit je in en buiten de koelkast moet bewaren, dan is het ook nog belangrijk om rekening te houden met welke soorten je wel en niet bij elkaar legt. Verschillende producten scheiden namelijk ethyleen uit als onderdeel van het rijpingsproces. Onder andere champignons, broccoli, komkommers, andijvie en paprika’s zijn gevoelig voor ethyleen, waardoor je deze beter niet bij producten kunt leggen die ethyleen uitscheiden (zoals bananen, peren, tomaten en appels). Doe je dit wel, dan zullen de niet-ethyleen producten sneller bederven.